Press "Enter" to skip to content

10 Pekerjaan Pelik dan Unik dengan Gaji Lumayan

Jom kongsi untuk manfaat bersama:

Pekerjaan popular dan bergaji lumayan memang diidamankan semua orang. Namun, tahukah anda ada pekerjaan pelik dan unik di dunia yang turut menawarkan gaji lumayan.

Orang kata, kerja tak penting, yang penting gaji lebat. Ada betulnya kerana pekerjaan unik dan pelik ini memang tak masyur pun dan kita sendiri tidak tahu pun ada kerja seperti itu.

Sebelum terkejut dengan gajinya, kami ingin tegaskan purata gaji ini diambil dari website ZipRecruiter.com atau Glassdoor.com iaitu sebuah portal pencari kerja kosong. Data juga diambil dari dari website lain.

Purata gaji diberikan adalah berdasarkan data pekerjaan Amerika Syarikat dan China. Ia mungkin berbeza antara satu tempat dengan tempat yang lain.

1. Tukang Tidur Professional (Professional Sleeper)

Anda cuma perlu tidur. Banyak hotel di luar negara menggaji ‘tukang tidur profesional’ untuk menguji keselesaan katil mereka.

Individu tersebut akan tidur di katil hotel yang berbeza setiap malam dan menulis ulasan tentang kepuasannya terhadap setiap katil.

professional sleeper
Kredit gambar: globalnews.ca

Purata gaji seorang professional sleeper melebihi USD5,000 sebulan di Amerika Syarikat. Kira-kira RM22,000.

2. Penolak Penumpang Kereta Api (Oshiyas)

Di negara Jepun, ia dikenali dengan nama ‘Oshiyas‘. Mereka diupah untuk membantu memenuhkan seramai mungkin orang ke dalam kereta api dengan menolak mereka dari luar sehingga pintu akan ditutup.

Satu pekerjaan pelik yang bila difikirkan perlu ke ada tetapi wujud di dunia!

Penolak Penumpang Kereta Api Oshiyas

Purata gaji seorang Oshiyas adalah USD3500 sebulan atau kira-kira RM16,000.

3. Pemerah Bisa Ular (Snake Milker)

Kerja yang bukan sahaja mencabar tetapi menakutkan. Tugas pemerah bisa ular adalah mengumpul racun ular berbisa dalam balang untuk digunakan dalam anti-bisa dan ubat-ubatan lain.

Pemerah Bisa Ular

Pemerah ular adalah pakar herpetologi yang seterusnya adalah sejenis ahli zoologi. Orang yang bekerja di kawasan yang sangat khusus ini mengeluarkan racun daripada ular dan reptilia lain yang menghasilkan racun yang boleh menyebabkan penyakit dan kematian.

Purata gaji pemerah bisa ular adalah USD2,500 atau kira-kira RM11,000 sebulan.

4. Penguji Makanan Anjing

Tugas penguji makanan anjing adalah untuk merasai produk makanan anjing baharu. Ini termasuk tulang, daging tin dan biskut.

Mereka melakukan ini untuk menguji rasa dan tekstur berbanding dengan jenama makanan anjing saingan dan makanan manusia.

Kenapa makanan anjing perlu dicuba oleh manusia? Kami pun tak tahu tetapi mungkin untuk mengetahui keserasian makanan tersebut dengan anjing.

Walaupun anjing akan makan apa sahaja, itu tidak bermakna mereka patut makan. Pemilik haiwan kesayangan mahukan makanan haiwan yang berperisa dan meningkatkan ketahanan badan (imun).

Bau juga penting apabila memilih pilihan terbaik. Tiada pemilik rumah yang mahukan rumah yang berbau ikan.

Purata gaji adalah USD3,100 sebulan atau kira-kira RM13,800. Wow, lumayan betul!

5. Penguji Bau Tubuh Badan

Hidung manusia boleh membezakan beribu-ribu bau yang berbeza. Oleh sebab itu, ini adalah bidang yang sangat khusus untuk menentukan ketepatan yang diperlukan.

Untuk menguji keberkesanan produk baru, penguji bau tubuh badan (odor judge) akan menghidu nafas, kaki dan ketiak sukarelawan.

penguji bau

Pekerjaan pelik ini memastikan pengujian mereka adalah tepat untuk menentukan produk tersebut benar-benar sesuai dengan pengguna kelak.

Purata gaji adalah USD5400 sebulan atau kira-kira RM24,000 sebulan.

6. Pakar Warna

Sesuai dengan namanya, tugas pakar warna mengesyorkan warna terbaik untuk rumah, bangunan syarikat, gaya rambut dan logo sesuatu jenama.

Mereka menggunakan psikologi warna, memantau trend menghias, dan melaksanakan teori warna.

Walaupun psikologi warna mengkaji bagaimana warna mempengaruhi tingkah laku manusia, teori warna merangkumi kesan visual campuran warna.

Biasanya wanita sangat pakar dalam warna, mungkin kerja ini sesuai dengan wanita?

Sebagai profesional kreatif, pakar warna juga memerlukan kemahiran penyelidikan untuk menemui kombinasi warna terbaik dan membangunkan kualiti interpersonal untuk berinteraksi dengan pelanggan.

Purata gaji pakar warna adalah USD4,200 sebulan atau kira-kira RM18,800.

7. Pakar Hortikultur

Mereka membantu pesakit meningkatkan kehidupan dan kesejahteraan dengan melibatkan mereka dalam aktiviti berkebun dan berasaskan tumbuhan.

Pakar hortikultur menggunakan prinsip tumbuhan dan sains manusia untuk membimbing tumpuan pesakit.

Sebagai sebahagian daripada pasukan pemulihan, ahli terapi hortikultur juga boleh membantu pesakit pulih daripada atau menyesuaikan diri dengan keadaan kesihatan.

Mereka biasanya membawa pesakit ke taman dengan pintu masuk dan laluan yang boleh diakses, katil penanaman tinggi dan tumbuhan berorientasikan deria.

Ahli terapi hortikultur biasanya bekerjasama dengan pereka landskap untuk mereka bentuk ruang ini dan menggunakan kemahiran kecerdasan emosi mereka secara meluas.

Purata gaji mereka adalah USD4,000 sebulan atau kira-kira RM17,900.

8. Penyelam Bola Golf (Golf-Ball Diver)

Pemain golf menghabiskan lebih banyak masa untuk mendapatkan bola daripada memukulnya. Bagi mereka yang tidak dapat dicapai dalam bahaya air, mereka menggunakan Penyelam Bola Golf.

pencari bola golf
Kredit gambar: edition.cnn.com

Para profesional ini kemudiannya menghantar bola yang dipulihkan ini kepada pengurus padang golf untuk dibersihkan, dibungkus semula dan dijual.

Beberapa syarikat menggunakan jenis penyelam ini termasuk syarikat runcit dan pengeluar bola golf. Penyelam bola golf sering bekerja sebagai pasukan untuk memulihkan bola.

Purata gaji mereka adalah USD4,300 sebulan atau kira-kira RM19,000.

9. Gumologist

Apabila anda makan sekeping gula-gula getah, anda rasa satu perisa hebat yang memenuhi mulut. Mencipta rasa walau sekecil satu gram memerlukan proses saintifik keseluruhan.

Itulah sebabnya terdapat gumologist atau pakar gusi yang menggunakan sains dan teknologi untuk memberikan anda rasa yang mengagumkan.

Gumologist

Seorang pakar gum perlu mempunyai sejumlah kepakaran saintifik dalam kimia. Bergantung pada tempat pakar gusi berada dalam proses pembentukan gusi, ia mungkin melibatkan kerja dengan peralatan saintifik, atau meniup buih dengan gusi selama berjam-jam untuk menguji formula.

Walaupun pekerjaan pelik ini nampak aneh, tetapi purata gaji gumologist adalah USD6,100 atau kira-kira RM27,000 sebulan.

10. Hippotherapy

Hippotherapy berasal dari perkataan Yunani Purba yang bermaksud “Kuda” (Hippos) dan “rawatan” (therapy).

Ia merupakan rawatan perubatan yang menggunakan amalan berasaskan bukti dan penaakulan klinikal untuk menggunakan pergerakan kuda.

Bertujuan untuk mempengaruhi dan melibatkan sistem deria, neuromotor dan kognitif untuk menggalakkan hasil berfungsi pada individu yang kurang upaya mental dan fizikal.

Ahli fisioterapi, ahli terapi pekerjaan dan pakar patologi bahasa pertuturan mengintegrasikan Hippoterapi sebagai sebahagian daripada pelan rawatan bersepadu untuk menangani batasan dan kemerosotan fungsi untuk meningkatkan kemahiran berfungsi.

Purata gaji adalah USD6,800 atau kira-kira RM30,000.

Sumber: indeed.com, zippia.com, jobmonkey.com

Anda ada kerja yang lagi pelik dan menarik? Jom kongsikan di ruangan komen.

Jom kongsi untuk manfaat bersama:

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *